غار کان گوهر

استان فارس نه تنها برای تاریخ دوستان مقصد سفر خوبی است، بلکه برای ماجراجویان آنقدر جذابیت دارد که آنها را کیلومترها در سفر نگه دارد. یکی از این مقاصد ماجراجویانه سفر، غار کان گوهر بوانات است که به عنوان بزرگترین و مهم‌ترین معدن سنگ آهن این منطقه شناخته می شود و البته مهم تر از آن، یکی از تاریخی ترین غارهای فارس است که عمر آن به دوران پیش از تاریخ می رسد.

غار کان گوهر به دلیل کانی‌های قوی و با ارزش معدنی مثل آهن و منگنز به این نام معروف شده است و آثار با ارزش زمین شناسی و میراث گذشته مربوط به عهد مفرغ در آن وجود دارد.

طول غار کان گهر حدود ۲ کیلو متر است و دهانه مثلثی شکل آن ابعادی معادل ۳۰ در ۲۰ متر دارد. ارتفاع دهانه از سطح دریا هم ۲۳۰۰ متر است.

غار شامل دو بخش است: بخش ریزش کرده و بخش طبیعت ساخته. بعد از ورود به غار، تالاری مدور به شعاع ۳۰ متر قرار دارد. ارتفاع سقف در این محل حدود ۲۰ متر است، تالار با شیبی ۵۰ درجه به سوی پایین می رود، سپس وارد تالاری بیضی شکل به قطرهای ۴۰ در ۱۸۰ می‌شود که با شیبی ۶۰ درجه به سمت بالا می رود.

با عبور از دالانی کوتاه، تالار دیگری به ا بعاد ۱۲ در۱۰ متر که سنگ های سیاه و سفید زیبایی ساخته شده قرار دارد، درون این تالار پرتگاهی به بلندی ۸ متر دیده می‌شود و در انتهای آن دهلیزی قرار گرفته است.

دهلیز گوشه تالار آخر، طبیعت ساخته و حدود دوازده متر است و به تالاری به ابعاد ۱۵ در ۱۲ متر وصل می شود. دیواره‌های این تالار پوشیده از غار سنگ‌های گل کلمی می‌باشد.

سالن‌های مرتفع غار که ارتفاع سقف بعضی از قسمتهای آن تا ۳۰ متر می‌رسد و تونل‌های طویل آن از دید بسیاری از مردم پنهان مانده و در حال ناپدید شدن می باشد و ارتباط تونل انتهایی آن بر اثر رسوبات جدید در حال قطع شدن با بیرون است.

ریزش سنگها و شیب نسبتا تند کوه دسترسی آسان به دهانه اصلی و داخل غار را کمی با مشکل مواجه ساخته است. جلوی دهانه غار سنگ های زیادی قرار گرفته و به دلیل ریزش بی‌رویه سنگ امکان دستیابی به آثار و لایه‌های باستانی احتمالی غیر ممکن شده است.

چطور برسیم؟

برای دیدن غار کان گوهر باید به بخش سرچهان شهرستان بوانات سفر کنید. بوانات از شمال با شهرستان ابرکوه و بخش مروست از استان یزد و از جنوب‌غرب با شهرستان مهریز و از غرب با شهرستان خرم بید همجوار است.

غار کان گوهر-فارس

بهترین راه برای دسترسی به غار این است که راهی جاده شیراز – ده بید (صفا شهر)  شوید، به مسیر بوانات – منج بروید سپس با طی حدود ۳ کیلومتر و گذر از کنار پاسگاه محیط بانی و طی ۲ کیلومتر داخل دره به مقابل مثلث فرو افتاده و دهانه غار برسید.

http://www.vatanfa.com/?s=غار-کان-گوهر